Işık rengi seçimi bir çok kişinin kararsız kaldığı bir konu ve sonucunda ya satış danışmanına bıraktığı yada aklına ilk geleni söyleyerek seçim yapılan bir konu.
Oysa ışık rengi mekan neresi olursa olsun özenle şeçilmesi gereken bir mekansal mimari karakteristik unsurdur. Genellikle bitmiş ürün olarak satışa sunulmuş dört ana renk bulunmaktadır; 2700K, 3000K, 4000K ve 6500K.
Bunlar sıcak renkten soğuk renge doğru sıralanmışlardır.
Işık rengi seçerken, öncelikle kullanacağınız mekan ve bu mekanın amaçları, bu mekandan beklenilen fonksiyon göz önünde bulundurulmalıdır. Bir diş hekimi kliniği, bir çok detay görüp üzerinde çalışılacak bir çok küçük ayrıntı olacağı için 4000K veya 6500K seçmeliyken, hamurişleri, tatlılar, ekmekler satan bir pastane; yemeklerin daha iştah açıcı, sıcak ve kusursuz görünmesi için 3000K tercih etmelidir.
Üretim bandı olan bir atölye, üretim esnasında tüm detayları seçebilmek, ışığın üründeki tüm hataları üretim bitmeden göstermesi için 6500 tercih etmelidir. Bir ofis, çalışanlarını daha dikkatli tutmak, onların göz sağlını korumak ve daha kurumsal bir ambiyans yaratmak için 4000K seçebilir. Bir mobilya mağazası, kumaşlardaki hataların kapanması, lekelerin görünmemesi, ürünlerde daha kaliteli algısı yaratmak ve sıcak-samimi bir ortam oluşturmak için 3000K tercih edebilir.
Ev kullanımlarında ise, bu konu fonksiyonla beraber kullanıcının zevki ile de birleşmektedir. Tüm gün örgü ören, tığ işi yapan yada gözleri loş ışıkta seçmeyen biri için yüksek lümenli 4000K armatürler daha iyi olacaktır. Diğer bir yandan, loş ortam sevenler ise 3000K veya 2700K aydınlatmalar tercih edebilir ve bunlarında dim edilebilir özellikte olanlarını kullanabilirler.